Subsidiënt: Samuele Oosthoek / Wageningen University
Subsidie: 23.2.6.5
Ecosysteemdiensten die worden geleverd door natuurlijke vijanden van landbouwplagen zijn steeds belangrijker geworden vanwege de schadelijke effecten en de resistentie van plagen tegen pesticiden. Van deze natuurlijke vijanden is de impact van vogels niet altijd volledig begrepen. Vogels kunnen in sommige gevallen effectieve bestrijdingsagenten zijn, maar kunnen ook de plaagbestrijding verstoren door ‘intraguild predation’.
Deze studie onderzocht de impact van vogels op bladbeschadiging en ongewervelde gemeenschappen van bladkool (Brassica oleracea) in Minas Gerais, Brazilië, gedurende een periode van drie maanden met behulp van een vogel-uitsluiting experiment.
Over het algemeen ondersteunen de bevindingen geen directe link tussen de aanwezigheid van vogels en verminderde bladbeschadiging, maar de resultaten toonden aan dat de ongewervelde gemeenschap aanzienlijk werd beïnvloed. Onder invloed van vogels was de populatie van bladzuigende herbivoren lager en werd een hogere aanwezigheid van parasitoïden waargenomen. Deze studie benadrukt de complexe interacties binnen arthropoden gemeenschappen en de subtiele impact van vogeluitsluiting op plaagbestrijding en plantgezondheid. De bevindingen dragen bij aan het begrip van de rol van vogels in geïntegreerde plaagbestrijding en suggereren dat hoewel vogeluitsluiting bepaalde plaagpopulaties kan beïnvloeden, de algehele effectiviteit als bestrijdingsstrategie nader onderzoek vereist.